Welke vragen te stellen tijdens een sollicitatiegesprek?

Het stellen van goede vragen tijdens een sollicitatiegesprek laat zien dat je bent voorbereid, zorgt dat je een beter beeld hebt van de vacature waar je op solliciteert en toont oprechte interesse in de functie en het bedrijf erachter. Welke vragen als goed kunnen worden bestempeld, verschilt per gelegenheid. Daarom delen we in dit artikel graag de vragen met je, waarvan wij geloven dat ze, onafhankelijk van de situatie, goed passen.
 

Hoe ziet een normale werkdag eruit?

Deze vraag is waardevol, omdat het je een dieper inzicht geeft in welke verantwoordelijkheden je hebt en welke ervaring je daarvoor nodig hebt. Daarnaast kan deze vraag je een voorproefje geven van de werkcultuur binnen een bedrijf. Kortom, een enorme hulp om beter voorbereid aan de slag te gaan!
 

Wat zijn de grootste uitdagingen in deze functie?

Het is goed om al op voorhand te weten welke zaken als meest uitdagend gezien worden. Dan heb je de mogelijkheid om je hierop voor te bereiden voordat je ermee geconfronteerd wordt. Daarnaast zorgt deze vraag ervoor dat er ook een onderdeel van de functie benoemd wordt die als minder wordt gezien. Dit helpt je bij het vormen van een compleet beeld van de functie.
 

Wat vind jij het fijnst aan het werken binnen dit bedrijf?

Dit is een heel persoonlijke vraag en creëert de perfecte mogelijkheid voor diegene waarmee je het sollicitatiegesprek hebt om hun mening over het bedrijf te uiten. Let hierbij op of diegene zaken benoemt die bedrijfsspecifiek zijn, zoals de cultuur. Dit kan je helpen bij het maken van je beslissing. Daarnaast creëert deze vraag de kans om een persoonlijke band op te bouwen met degene die je interviewt.
 

Wat is de reden dat deze vacature open staat?

De reden dat een vacature openstaat vertelt je veel over het bedrijf. Is de vorige persoon weggegaan vanwege een conflict, vraag dan door over hoe er wordt omgegaan met conflicten binnen het bedrijf. Is dit een nieuwe functie, vergeet dan niet te vragen wat de visie van het bedrijf is en waarom ze die weg inslaan. Heeft de vorige persoon wellicht promotie gemaakt, dan weet je zeker dat er voor jou ook mogelijkheden tot groei zijn vanuit de positie.
 

Hoe wordt succes gemeten?

Als we het over groei hebben, dan is het een goed idee te vragen hoe succes gemeten wordt. Dit zorgt ervoor dat je een sterk voortgangsgesprek kunt aangaan door de zaken die gemeten worden voor te bereiden. Ook geeft het je concrete doelen om naartoe te werken.
 

Wat zijn de volgende stappen in het sollicitatieproces?

Dit laat zien dat je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf en enthousiast bent om te horen welke stappen je nog moet doorlopen voordat je kan beginnen. Daarnaast geeft het je ook een tijdlijn over wanneer je een respons op je gesprek kan verwachten. Als je momenteel in gesprek bent met meerdere potentiële werkgevers is deze vraag van extra waarde omdat je zo beter inschattingen en een mentale planning kunt maken van je opties.
 

Zoek jij een baan waarbij je de mogelijkheid hebt om op de tofste projecten te werken? Neem dan contact op met een van onze consultants en kom werken bij Flexprof. Samen zoeken jullie een project dat jou blij maakt en waarvan jij denkt dat hij bij je past. Onze consultants geven je daarna graag tips om het presentatiegesprek succesvol en gemakkelijk te laten verlopen.

Neem hier contact met ons op!