Werken voor de energierekening, of op kantoor werken?

De energieprijzen blijken een ingrijpend effect te hebben op de werksituatie


Eind augustus rapporteerde RTL Nieuws dat vanwege de gestegen energiekosten het thuiswerken aankomende winter al gauw flink meer geld zou gaan kosten. Om precies te zijn werd er uitgegaan van een tarief van 2,10 euro per kuub voor mensen met een variabel tarief en 4,63 euro voor mensen die een nieuw contract afsluiten. Daarmee zouden de kosten voor de verwarming in de winter al snel kunnen oplopen tot 10 euro extra per dag.

Gezien deze kosten is de verwachting dat mensen deze winter vaker op kantoor te vinden zijn. Daarom hebben we afgelopen week een poll op onze LinkedIn pagina gehouden om te kijken hoe dit onder onze volgers zat. Hier kwam een verrassend resultaat uit, daarover later in dit artikel meer.
 

Meer op kantoor werken

Dat deze kosten belangrijk zijn voor mensen in hun keuze of ze thuis of op kantoor werken blijkt uit het raport van IWG, dat eind september beschreven werd door Business Insider. Daarin kwam naar voren dat meer dan de helft van de Nederlanders komende winter vaker van plan is om naar kantoor te gaan vanwege de gestegen energieprijzen. Verder bleek dat vooral de jongere generatie tussen de 18 en 25 jaar vaker op kantoor wilt gaan werken om de hogere kosten te ontlopen.
 

Prijsplafond en werkgevers tegemoetkoming

Ondertussen weten we dat er vanaf januari een prijsplafond zal gelden over het verbruik tot 1200m3 gas en 2900 kWh elektriciteit. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de resultaten die eerder uit het rapport kwamen. De invloed van het prijsplafond blijft afwachten op de officiële cijfers, maar wij voorspellen dat het aantal thuiswerkers hierdoor hoger is dan de rapporten aangeven.

Daarnaast schreef de Telegraaf dat een groot deel van de jongere werknemers verwacht dat de werkgever een deel van de gemaakte kosten van het thuiswerken moet vergoeden. Mocht de werkgever hierin meegaan, dan wordt het aandeel thuiswerkers natuurlijk ook  hoger.
 

Ons eigen experiment

Wij besloten de proef op de som te nemen en startten afgelopen week een poll met de vraag of onze volgers de intentie hadden vaker naar kantoor te komen vanwege de gestegen energieprijzen. De uitkomst bleek af te wijken van de resultaten van het rapport van IWG, in onze poll was er een lichte voorkeur voor thuiswerken. 45 procent van de stemmers gaf aan vaker naar kantoor te gaan vanwege de gestegen energieprijzen. 55 procent stemde om vaker thuis te blijven werken. 

Zit jij bij de 55 procent die de komende winter gewoon lekker thuis blijft werken? Check dan zeker ons artikel over welke dagen je het best kan kiezen om naar kantoor te gaan.