Wanneer is het tijd om van baan te wisselen?

We hebben allemaal wel eens dagen waarbij we minder tevreden zijn met onze baan dan anders. Betekent dit dat je huidige baan niet (meer) goed bij je past? Niet persé. Iedere dag is anders, dat geldt ook voor werkdagen. Sommige dagen ervaar je positiever dan andere. Herken je je echter in een of meerdere van onderstaande beschrijvingen? Dan kan een carrièreswitch interessant voor je zijn.


Je hebt geen uitzicht op groei in je carrière 

Voor veel mensen is het belangrijk om naar bepaalde doelen toe te kunnen werken, om zo stappen te kunnen zetten in hun carrière. Als er voor jouw positie geen doelen vaststaan die je kunnen helpen verder te komen in je carrière, bijvoorbeeld door een promotie, dan kan dat demotiverend werken. Het is belangrijk om jezelf te kunnen blijven ontwikkelen en dit werkt het makkelijkst als er doelen zijn vastgesteld waar je naar toe kan werken.
 

Je baan heeft veel invloed op je privéleven

Het hebben van een baan offert nu eenmaal je persoonlijke tijd op. Dat is ook helemaal niet erg, omdat het je de financiële middelen geeft om in je vrije tijd te doen wat je verlangt. Maar als je op het punt belandt waar je zelden nog tijd voor jezelf hebt om de dingen te doen die jij leuk vindt, dan kan het tijd zijn om je huidige carrière te heroverwegen. Daarnaast moet je ook goed de signalen van je lichaam in de gaten houden. Ben je altijd gestresst en heb je slapelozen nachten? Ook dit heeft effect op je privéleven en je relaties met vrienden, geliefden en familie. En kunnen een burn-out veroorzaken. Let dus op de signalen van je lichaam en trek op tijd aan de bel. Je hoeft bij stress niet direct aan een nieuwe carrière te denken, maar soms kan een nieuwe carrière wel rust brengen.  
 

De visie van het bedrijf wijkt af van je persoonlijke waarden

Het kan zijn dat, als je al langer voor een bedrijf werkt, in de loop van de tijd de normen en waarden van het bedrijf geleidelijk af zijn gaan wijken van je persoonlijke normen en waarden. Als je voelt dat je niet meer volledig achter de visie van het bedrijf kan staan, kan het lastiger voor je zijn om gemotiveerd iedere dag aan de slag te gaan. Als je het vermoeden hebt dat dit het geval is, is het een goed idee om een stap terug te doen, en na te gaan hoe de visie de afgelopen tijd is ontwikkeld. Grote kans dat het dan ook duidelijk wordt waar het precies voor jou knelt. Maak een lijst met plus- en minpunten en vergelijk of de huidige visie voor jou nog een match is.
 

Je hebt vaker negatieve gevoelens over werkgerelateerde zaken

Toen je pas begon met je gloednieuwe baan, voelde je de spanning en keek je uit naar alle zaken waar je aan zou gaan werken. Je zat altijd vol met nieuwe ideeën, was enthousiast om nieuwe dingen te leren en vond je het een uitdaging de beste aanpak voor een taak te bedenken. Misschien bleef je zelfs wel eens vrijwillig langer doorwerken in de avond. 

Het is een natuurlijk proces dat het enthousiasme van een nieuwe baan in de loop van de tijd geleidelijk afneemt. Maar wanneer je voelt dat op alle genoemde vlakken de baan niet meer voldoet aan je verwachtingen, dan is het tijd om iets te veranderen.

 

Maakt je huidige baan je niet meer gelukkig? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn er zeker van dat we samen met jou weer jouw vonk kunnen vinden!
Contact opnemen